Organiczna kawa w ofercie Nespresso Professional
Firma Nespresso Professional wprowadza na rynek pierwszą własną organiczną kawę o nazwie Nespresso Origins Peru Organic.
Peru jest jednym z wielu krajów, które dostarczają kawę konsumentom na całym świecie. Jeśli natomiast chodzi o kawy organiczne, pozyskiwane z certyfikowanych źródeł, to Peru należy do ścisłej czołówki producentów. Właśnie tam 450 drobnych plantatorów na zboczach Andów uprawia organiczną kawę, która do naszych filiżanek trafia pod nazwą Nespresso Origins Peru Organic.
Ziarna kawy Peru Organic są zbierane i selekcjonowane ręcznie. Następnie suszone pod specjalnymi zadaszeniami na tyłach domów właścicieli plantacji. Kawowce rosnące na plantacjach są nawożone kompostem. W ich sąsiedztwie sadzi się bananowce, gujawę, czy kukurydzę, aby zapewnić im cień, a chwasty są pielone ręcznie.
Efektem tej troski jest kawa o owocowym smaku, a jej kwaskowość balansują nuty słodkich palonych zbóż.
Kapsułki z kawą Nespresso Peru Organic, podobnie jak pozostałe kapsułki Nespresso, są wykonane z aluminium, dzięki czemu kawa zachowuje świeżość i aromat przez długi czas, a kapsułki nadają się do recyklingu. Aluminium ze zużytych kapsułek jest wykorzystywane m.in. przy produkcji rowerów Velosophy, długopisów Caran d'Ache czy scyzoryków Victorinox.
Kawa Peru Organic jest dostępna od 9 listopada 2020 r.
Dołącz do dyskusji: Organiczna kawa w ofercie Nespresso Professional