Lidl: wykryte poziomy pozostałości pestycydów w jabłkach mieszczą się w limitach prawnych
Fundacja Pro-Test na bazie zleconych badań podała, że jabłka ze sklepów Lidla mają więcej pestycydów niż te w sklepach Biedronka (Jeronimo Martins Polska). - Wszystkie wykryte poziomy pozostałości pestycydów mieszczą się w limitach prawnych, a nawet nie przekraczają ⅓ dopuszczalnych limitów prawnych regulowanych przez Rozporządzenie (WE) NR 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady ws. najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni - zapewnia Aleksandra Robaszkiewicz z Lidl Polska.
Fundacja Pro-Test - dzięki zleconym badaniom - wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W jabłkach z Biedronki były cztery pestycydy. Poza tym każdego z wykrytych związków chemicznych w jabłkach z Lidla było więcej – czasem nawet wielokrotnie – niż tych samych pestycydów w jabłkach kupionych w Biedronce.
W odpowiedzi na naszą publikację zareagowała Aleksandra Robaszkiewicz, head of corporate affairs and CSR w Lidlu. W nadesłanym oświadczeniu podkreśla, że dla Lidla zdrowie konsumentów i bezpieczeństwo produktów to kwestia priorytetowa.
" Rocznie przeprowadzamy ponad ok. 9 500 badań jakościowych produktów spożywczych w niezależnych, akredytowanych laboratoriach badawczych. Jakość produktów kontrolujemy na każdym etapie łańcucha dostaw. Współpracujemy tylko z zaufanymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania jakościowe - wymagamy certyfikatów jakościowych, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów - takich jak IFS na poziomie wyższym czy Global GAP - czytamy.
Dalej podkreślono, że w każdym pojedynczym badaniu analizowanych jest minimalnie 730 pestycydów, a w 2023 roku dla samych jabłek Lidl przeprowadził dobrowolnie ok. 870 badań.
“Ze wszystkich ok. 870 badań jabłek przeprowadzonych dobrowolnie przez firmę Lidl w 2023 roku w przypadku 92 proc. zawartość pestycydów nie przekraczała nawet 1/3 dopuszczalnych limitów prawnych, a 99,31 proc. było zgodnych z limitami prawnymi” - podkreślono.
Lidl ponadto zapewnia, że jest także w stałym kontakcie z dostawcami świeżych owoców i warzyw i otrzymane wyniki badań analizuje zarówno wewnętrznie, jak i z dostawcami.
"Wspólnie z naszymi dostawcami i producentami świeżych warzyw i owoców wypracowaliśmy ustalenia docelowe: zakładają one zrównoważoną redukcję stosowania środków ochrony roślin. W tym celu Lidl Polska opracował politykę zakupową dot. zrównoważonego zaopatrywania w świeże warzywa i owoce, która jako pierwsza została wdrożona na polskim rynku. Polityka ta zakłada zawartości poziomów pozostałości pestycydów na maksymalnym poziomie 1/3 dopuszczalnych limitów prawnych. Dodatkowo maksymalnie akceptujemy zawartość 5 pozostałości pestycydów, gdzie prawnie liczba ta nie jest w ogóle limitowana" - zaznaczono w wydanym oświadczeniu.
- Nawiązując do wspomnianych badań jabłek, chcielibyśmy podkreślić, że wszystkie wykryte poziomy pozostałości pestycydów mieszczą się w limitach prawnych, a nawet nie przekraczają ⅓ dopuszczalnych limitów prawnych regulowanych przez Rozporządzenie (WE) NR 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady ws. najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni - mówi Aleksandra Robaszkiewicz, head of corporate affairs and CSR w Lidl Polska.
Dołącz do dyskusji: Lidl: wykryte poziomy pozostałości pestycydów w jabłkach mieszczą się w limitach prawnych