Tran norweski spełnił wszystkie wymagania i normy narzucone przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. Barwę, smak i zapach określono jako "charakterystyczną dla składu badanego preparatu". Analiza ilościowa potwierdziła zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych NNKT oraz witamin A,D i E z zawartością podaną przez nas na opakowaniu. Badanie fizykochemiczne wykazało, że tran norweski firmy GAL jest pozbawiony metali ciężkich (ołowiu, kadmu, arsenu i rtęci). Zarejestrowane stężenia były rzędu tysięcznej miligrama i pochodziły od stężenia wzorca.
Powyższe wyniki badań są dla nas powodem do dumy i dają nam dużo satysfakcji. Szczególnie cieszą nas wyniki badania fizykochemicznego na zawartość metali ciężkich w naszym tranie. Jak wiadomo na skutek zanieczyszczeń niektórych wód i łowisk może dojść do kumulacji metali ciężkich w tkankach organizmów w nich żyjących (m.in. ryb). Fakt, że nasz tran pozbawiony jest tych szkodliwych dla ludzkiego zdrowia metali, poświadcza, że jest produkowany z dorsza pochodzącego z łowisk znajdujących się na najczystszych wodach Morza Północnego.