Uber Eats: Taco będzie najpopularniejszym daniem 2020 roku
Meksykańskie taco będzie najpopularniejszym daniem 2020 roku - wynika z tegorocznej edycji raportu Uber Eats FoodCast. Za nim uplasowały się odpowiednio: pizza, poke bowls i shawarma.
Raport Uber Eats 2020 Foodcast powstał na podstawie analizy kilku milionów wyszukiwań użytkowników z aplikacji Uber Eats i wskazuje główne preferencje żywieniowe mieszkańców Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki.
W najnowszej edycji raportu prognoz żywieniowych Uber Eats przyjrzał się także produktom spożywczym, coraz szybciej zyskującym na popularności podczas składania zamówień w aplikacji.
Siemię lniane, kuchnia izraelska i nowe zamienniki mięsa - żywieniowe trendy na 2020
Według raportu, wśród popularnych trendów żywieniowych na 2020 rok będą kwiat lotosu, mochi (japońskie ciastka z ryżu i mąki ryżowej) oraz bibimbap (danie kuchni koreańskiej, zbliżone do bowla). Najpopularniejszym super food (produkt o wyjątkowych właściwościach odżywczych) mają być potrawy z siemieniem lnianym.
W większości europejskich restauracji standardem staną się menu oferujące dania z olejem CBD (legalny, organiczny związek chemiczny z grupy kannabinoidów, występujący w konopiach). Z kolei kombucha – czyli musujący napój na bazie sfermentowanej herbaty – będzie stałym dodatkiem do posiłków.
Osoby na diecie bezmięsnej i szukające zamienników mięsa częściej będą wybierali nowe produkty, jak tempeh (charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej produkt z ziaren soi) lub chlebowiec (owoc z rodziny morowatych, występujący w tropikalnej Azji).
- Kierunki zapoczątkowane w minionym roku, obecnie przeszły do mainstreamu. Substytuty mleka i mięsa zdecydowanie zyskały na popularności. Konsumenci zaś poszukują produktów bogatych w prozdrowotne składniki - jak nasiona lnu - komentuje Jeanette Mellinger, dyrektor działu user research w Uber Eats.
Wśród „najgorętszych” produktów spożywczych na 2020 rok w regionie EMEA (Europa - Bliski Wschód - Afryka) są:
1. Len
2. Olej CBD
3. Kombucha
4. Czosnek
5. Kurki
6. Kakao
7. Prażona kukurydza
8. Dynia
9. Chlebowiec (owoc z rodziny morowatych, występujący w tropikalnej Azji)
10. Tempeh (charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej zamiennik wytwarzany z ziaren soi)
Najpopularniejszymi kuchniami regionalnymi w 2020 roku będą w regionie EMEA są izraelska, skandynawska, etiopska, koreańska i armeńska.
Z kolei największy spadek wyszukiwań odnotowały sriracha (tajski sos chilli z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli), taro (tropikalny kuzyn ziemniaka, występujący w rejonach hawajów i polinezji), matcha, tofu i kimchi.
- W 2019 r. zaobserwowaliśmy wyraźny wzrost świadomości tego, co jemy i zamawiamy. Według naszych danych użytkownicy Uber Eats chcą wiedzieć, skąd pochodzą spożywane przez nich produkty, w jakich warunkach były uprawiane lub hodowane oraz czy posiadają witaminy i składniki odżywcze. Co więcej, konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na kwestie warunków pracy osób wytwarzających dane artykuły - mówi Jeanette Mellinger.
Metodologia raportu Uber Eats FoodCast
Badanie FoodCast zostało przeprowadzone od maja do listopada 2019 roku. Przeanalizowano w nim kilka milionów wyszukiwań użytkowników zamawiających potrawy przy użyciu aplikacji Uber Eats w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód, Afryka).
Dołącz do dyskusji: Uber Eats: Taco będzie najpopularniejszym daniem 2020 roku