Magda Gessler, Karol Okrasa i Pascal Brodnicki najpopularniejszymi gwiazdami kulinarnymi, Sowa i Jakubiak z małym autorytetem
Najbardziej rozpoznawanymi celebrytami kulinarnymi w Polsce są Magda Gessler, Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Natomiast pod względem autorytetu wśród odbiorców słabo wypadają Robert Sowa i Tomasz Jakubiak - wynika z badania zrealizowanego przez IPG Mediabrands.
Z analizy danych wynika, że najbardziej rozpoznawalnym celebrytami są: Magda Gessler – 99 proc. znajomości, Pascal Brodnicki – 98 proc. i Karol Okrasa - 97 proc. Najmniej popularny okazał się Tomasz Jakubiak – z jego nazwiskiem spotkało się jedynie 60 proc. respondentów.
Badaniu poddano nie tylko znajomość nazwisk celebrytów, ale również uznanie ich autorytetu, jako specjalistów od szeroko pojętego gotowania.
Dane pokazują, że popularność nie zawsze idzie w parze z uznaniem. Jednakże za największy autorytet kulinarny respondenci uznali Magdę Gessler - wskazało ją 48 proc. ankietowanych. Na drugim miejscu znalazł się Karol Okrasa z 44 proc. wskazaniem, a na trzecią pozycję wysunął się Michel Moran, którego wskazało 32 proc. respondentów. Moran w rankingu popularności zdobył dopiero siódmą notę. Najmniejszym zaufaniem cieszył się Tomasz Jakubiak.
Badanie zrealizowano metodą CAWI na próbie 250 osób, na przełomie stycznia i lutego br., we współpracy z firmą Norstat Polska.
Dołącz do dyskusji: Magda Gessler, Karol Okrasa i Pascal Brodnicki najpopularniejszymi gwiazdami kulinarnymi, Sowa i Jakubiak z małym autorytetem